Zupa – krem z pieczonych buraków

Efektowna zupa – krem, ładnie podana może stanowić ozdobę nie byle jakiego stołu 😉 Walory smakowe też oceniłabym wysoko, chociażby ze względu na fakt , że to nasza polska zupa, która gościła na naszych stołach już od dawna  i niczym nie odbiega od snobistycznych, reklamowanych zup o buńczucznie brzmiących nazwach….pochodzących z daleka…Uważam, że powinniśmy wynosić na piedestał nasze rodzime potrawy, w tym zupy, bo są niedoceniane, A Wy jak myślicie ? No, ale dosyć już pisania…czas zabrać się do pracy ;).

DSC_0898

Składniki:

  • baza rosołowa, na garnek 2-3 litrowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 5-6 średnich pieczonych buraków
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 łyżki octu (jeśli ktoś woli może być sok cytrynowy)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • gęsta śmietana
  • łyżka magii

DSC_0890

Sposób przygotowania:

Korzystałam znów z bazy rosołowej, wcześniej przygotowanej. Przelać ją do garnka, w którym ma być robiony krem z buraków. I teraz są dwie wersje dodawania warzyw: albo mamy jeszcze w bazie rosołowej warzywa ugotowane i trzeba je tylko przełożyć, a jak już wcześniej zostały  wykorzystane do wrzucić inne surowe i gotować ok., 15-20 min.

Wcześniej, nawet wieczorem poprzedniego dnia upiec buraki. Każdy umyty, nieobrany burak owinąć folią aluminiową, ułożyć  na blasze i piec w 180 st., w termoobiegu przez 1,5 godz.

Pod koniec gotowania  do zupy dodać przyprawy, wyłączyć i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki buraki.  Jednego lub dwa buraki pokroić w niedużą kostkę i wrzucić do osobnej miski. Wszystko inne zmiksować na krem. Podawać najlepiej w jasnym talerzu, żeby był kontrast; wrzucić do kremu 1-2 łyżki buraka pokrojonego w kostkę i dodać kleksa śmietany.

DSC_0891

DSC_0894

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *