Zupa – krem koperkowa z mascarpone

To, że znów jest zupa-krem wcale nie oznacza, że tylko takie zupy lubię i gotuję. Po prostu tak się zdarzyło. W zupie tej sympatycznie czuć koperek – dzięki temu wydaje się taka wiosenna. Ziemniaki ładnie ją zagęszczają, a mascarpone daje ciekawy smak i dodaje wykwintności ;). Polecam do wypróbowania 🙂

DSC_0911

Składniki :

  • Rosół – baza- garnek 2-3 litrowy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 3 pęczki koperku
  • 2 małe opakowanie serka mascarpone
  • biały pieprz do smaku
  • kawałek czerwonej papryki do ozdoby

DSC_0905

Sposób przygotowania:

Tak jak w kremie z buraków, do garnka wybrać warzywa z rosołu lub gdy ich zabrakło ugotować, razem z ziemniakami, nowe. Warzywa pokroić w kostkę – szybciej się ugotują. Zupę doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem, bo słona już jest od rosołu. Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć zupę z gazu i zmiksować na krem. Znowu postawić na kuchenkę, wrzucić serek mascarpone i gotować aż się serek  rozpuści. Na koniec posypać drobno poszatkowanym koperkiem i to, tylko gotować do pierwszego zabulgotania ;), żeby nie zepsuć smaku koperku 🙂 Ma być tego kopru sporo, żeby dał fajny smaczek Podawać najlepiej w ciemnym naczyniu, bo wtedy ładnie wygląda. Ozdobić paseczkami czerwonej papryki lub (i) gałązkami świeżego kopru.

DSC_0907

DSC_0915

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *