Witam słonecznie i gorąco! 😊 A najbardziej słonecznie, bo tak długo czekałam na to słońce…a ono tak długo nas nie lubiło… ale w końcu jest 😉 A co do przepisu, to dziś uśmiech w stronę tych co mięso… to tak nie za bardzo. Mięsolubów też zapraszam. Na farsz „wpadłam” przypadkiem, przy rutynowym przeglądzie sprzętu chłodząco – mrożącego. Kiedy spróbowałam zielenimy z serkiem- uśmiechnęłam się , potem to już tylko papryczka, głównie dla walorów wizualnych, przyprawy i poszło. Bardzo mi ten zestaw posmakował. Muszę podkreślić, że przy robieniu potrawy pierwszy raz użyłam radełka, może jeszcze trochę nieporadnie mi to wyszło, ale wszystko przede mną 😉 Ps. Radełko mam od paru lat, ale o nim zapomniałam – tylko nie mówcie nikomu, że ze mnie taka gapa, hihi 😉
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego ( użyłam rozdrobnionego)
- 220 g bobu mrożonego
- 220 g groszku zielonego mrożonego
- 1 podłużna czerwona papryka
- 1 jajo + 2 łyżki mleka
- 2 opakowania ciasta francuskiego moje miały po 375 g)
- 4 łyżki twarogu śmietankowego
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Chwilę wcześniej wyjąć na blat ciasto francuskie; musi się odrobinę ocieplić, żeby się nie łamało podczas rozwijania. Szpinak, groszek i bób wrzucić na patelnię z olejem. Smażyć aż do rozmrożenia i jeszcze chwilę aż warzywa staną się miękkie, ale się nie rozpadną.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić warzywa, dodać twaróg i przyprawy, dobrze wymieszać.
2/3 ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z żółtkiem.
Wyłożyć równomiernie połowę masy warzywnej, zostawiając ok. centymetr wolnego ciasta na brzegach.
Pozostałą 1/3 ciasta pokroić specjalnym radełkiem ( na zdjęciu),
porozciągać wzór i położyć na masę, zaklejając na brzegach. Jeśli nie macie takiego radełka to pokrójcie ciasto w pasy, albo wytnijcie inne wzory i ułóżcie na cieście. Z drugim ciastem trzeba zrobić to samo. A radełko sobie kupcie 😉
😉Piec w 190 st. w termoobiegu, przez ok 20-25 min., aż będzie rumiane. Najlepsze na ciepło.
Smacznegooo! 🙂