Zielone we francuskim ;)

     Witam słonecznie i gorąco! 😊 A najbardziej słonecznie, bo  tak długo czekałam na to słońce…a ono tak długo nas nie lubiło… ale w końcu jest  😉 A co do przepisu, to dziś uśmiech w stronę tych co mięso… to  tak nie za bardzo. Mięsolubów też zapraszam. Na farsz „wpadłam” przypadkiem, przy rutynowym przeglądzie sprzętu chłodząco – mrożącego.  Kiedy spróbowałam zielenimy z serkiem- uśmiechnęłam się , potem to już tylko papryczka,  głównie  dla walorów wizualnych, przyprawy i poszło. Bardzo mi ten zestaw posmakował. Muszę podkreślić, że  przy robieniu potrawy pierwszy raz użyłam radełka, może jeszcze trochę nieporadnie mi to wyszło, ale wszystko przede mną 😉  Ps. Radełko mam od paru lat, ale o nim zapomniałam – tylko nie mówcie nikomu, że ze mnie taka gapa, hihi 😉

DSC_0245

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego ( użyłam rozdrobnionego)
  • 220 g bobu mrożonego
  • 220 g groszku zielonego mrożonego
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 jajo + 2 łyżki mleka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego moje miały po 375 g)
  • 4 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Chwilę wcześniej wyjąć na blat ciasto francuskie; musi się odrobinę ocieplić, żeby się nie łamało podczas rozwijania. Szpinak, groszek i bób wrzucić na patelnię z olejem. Smażyć aż do rozmrożenia i jeszcze chwilę aż warzywa staną się miękkie, ale się nie rozpadną.

DSC_0211Paprykę pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić warzywa, dodać twaróg i przyprawy, dobrze wymieszać.

DSC_0212

DSC_02132/3 ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z żółtkiem.

DSC_0216Wyłożyć równomiernie połowę masy warzywnej, zostawiając ok. centymetr wolnego ciasta na brzegach.

DSC_0217

DSC_0219Pozostałą 1/3 ciasta pokroić specjalnym radełkiem ( na zdjęciu),

DSC_0220porozciągać wzór i położyć na masę, zaklejając na brzegach. Jeśli nie macie takiego radełka to pokrójcie ciasto w pasy, albo wytnijcie  inne wzory i ułóżcie na cieście. Z drugim ciastem trzeba zrobić to samo. A radełko sobie kupcie 😉

DSC_0221

DSC_0223😉Piec w 190 st. w termoobiegu, przez ok 20-25 min., aż będzie rumiane. Najlepsze na ciepło.

DSC_0224

DSC_0227

DSC_0229

DSC_0233

DSC_0241

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge