Zawijasy z ciasta francuskiego z masą z bobu, wędzonką i górskim serem Valdor

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ciasto francuskie zarówno w słodkich jak i wytrawnych wypiekach. Dziś proponuję ciekawy smaczek i miły dla oka wygląd. Bób dodał ładnego zielonego kolorku, wędzonka i ser przodują w smaku czyli całość godna spróbowania.  Najdłużej idzie dłubanie bobu, ale można w tym czasie przy okazji coś krótkiego obejrzeć w TV, czyli przyjemne z pożytecznym 🙂

DSC_0801

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag  szwajcarskiego górskiego sera Valdor ( można oczywiście dodać inny)
  • 450 g bobu (ja miałam mrożony)
  • 4 łyżki śmietanki kulinarnej 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 15 -16 plastrów wędzonki ( ja dałam krotoszyńską, ale można inną)
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bób ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić i obrać. Dodać śmietankę, sól, pieprz, sok z cytryny i zmiksować blenderem na masę, niekoniecznie całkiem gładką. Ciasto francuskie wyjąć wcześniej  z zamrażarki, żeby na tyle zmiękło, aby można było je rozwinąć. Ciasto posmarować masą z bobu,

DSC_0792

ułożyć na wierzch plastry wędliny i posypać starkowanym serem.

DSC_0793

 Zwinąć delikatnie roladę i pociąć ją ostrym nożem na plastry grubości 1-1,5 cm. Posmarować, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym jajkiem.

DSC_0796

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 st, w termo obiegu, przez 20-25 min. Zdejmować z blachy dopiero po ostudzeniu, ponieważ są bardzo delikatne.

DSC_0797

DSC_0798

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *