Zapiekanka a la gołąbki 😉

Witam, witam drogich czytelników😊 Uwielbiam gołąbki !!! Nienawidzę parzyć liści kapusty !!! Cała reszta to już spoko. No i już wiecie skąd dzisiejszy przepis 😉 Więc jak Was nabierze chęć  na totalnie leniwe gołąbki to zapraszam do skorzystania z przedstawionego tu przepisu. Zapiekanka ma wszystko co zawierają gołąbki więc i tak smakuje, a pracy o wiele, wiele mniej 😊

Składniki:

  • 0,5 średniej kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego (dałam mięso z łopatki i indycze)
  • 4 średnie cebule
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szklanki ryżu
  • 2,5 łyżki gęstej pasty pomidorowej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki masła i 1  l ciepłej wody ( pół do zalewy- „rosołu”, pół do sosu)
  • 3-4 liście i 10 ziaren  ziela do sosu

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczki ostrego sosu pomidorowego lub paprykowego np. sambal oelek,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Ryż ugotować zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem.  Kapustę drobno poszatkować. Zalać na chwilkę wrzątkiem i odcedzić.

Mięso mielone wymieszać z kapustą, przyprawami, pastą, dodać przestudzoną cebulę i ryż oraz jaja.  Dobrze wymieszać. Wyszła tego spora ilość dlatego brytfanka nie może być mała. Przełożyć masę do brytfanki, zalać „rosołem”  (0,5 l ciepłej wody z rozpuszczonym masłem)

i piec w termooobiegu  w 180 st. przez 1,5 godziny.

Podawać z sosem, który lubicie np. pomidorowy lub pieczarkowy. Ponieważ całe „gołąbki” były leniwe ja zrobiłam  leniwy sos czyli  do 0,5 l wody z masłem dałam liść i ziele, zagotowałam, dodałam   passatę z dobrym ketchupem (pół na pół), dodałam trochę śmietany i leciutko zagęściłam mąką.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge