Zakręcone, drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Dzień doberek ? Ciąg dalszy sezonowych wypieków. Tym razem na blachę idzie rabarbar. W moim ogródku jest go całkiem sporo, co mnie cieszy. W jednym z ostatnich numerów gazety „Moje gotowanie” zobaczyłam urokliwe bułeczki z rabarbarem i, tym razem poprosiłam moją córkę – Martę o ich upieczenie. Wyszły baaardzo fajnie i w sumie, to już na drugi dzień ich nie było ? I Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, póki sezon rabarbarowy trwa.

Składniki:

  • 15 dag rabarbaru
  • 7 dag cukru
  • 55 dag mąki tortowej i tyle co do podsypania
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 6 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 370 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki wody różanej

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać i pokroić na 1-centymetrowe kawałki,

posypać cukrem i dodać wodę różaną.

Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min. w 200 st.

Zdjąć  z blachy do miseczki i zlać sok ( nie wylewać, bo się przyda ?). Mąkę, drożdże, połowę cukru i sól wymieszać w misce. W innej misce połączyć 120 ml jogurtu i 220 ml ciepłej wody i wymieszać z suchymi składnikami. Na desce posypanej mąką zgnieść ciasto i odłożyć  na 10 min.

 Następnie znów zagnieść  przez 10 sek.  i odłożyć  do lodówki – i tak zrobić łącznie 3 razy. Na koniec odłożyć  do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na  kwadrat ,jakieś 30 -35 cm. boki.  Nie ostrą krawędzią noża lub np. linijką zaznaczyć na cieście dwie  pionowe linie – w ten sposób ciasto będzie podzielone na 3 równe części ( ale nie przecięte !). Na środkowym pasie rozłożyć połowę pozostałego jogurtu. Cukier połączyć ze skórką z cytryny i resztą cukru  i połowę tej mieszaniny rozłożyć na jogurcie.  Na to wyłożyć połowę upieczonego rabarbaru. Przykryć  (naciągnąć) jedną boczną częścią ciasta i znów ułożyć  składniki dokładnie tak jak na pierwszej części ciasta. Przykryć to  drugą część ciasta. Całość kroimy w poprzek na kawałki o szerokości 3 cm i lekko je skręcić.

Ułożyć na blaszce zachowując odstępy do 5 cm. Przykryć ściereczką, odstawić na  15 min. Piec 25-30 min.w 180 st. Przed podaniem polać sokiem pozostałym z pieczenia rabarbaru i posypać cukrem pudrem.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Hej:) Dziękuję za komentarz. Ciasta drożdżowe są bardzo ciekawe jeśli chodzi o ich plastyczność, można formować różne kształty, a rabarbar poprzez swoją kwasowość powoduje,że smak jest wyrazisty. Zapraszam na inne przepisy z udziałem rabarbaru i nie tylko. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *