Dzień doberek ? Ciąg dalszy sezonowych wypieków. Tym razem na blachę idzie rabarbar. W moim ogródku jest go całkiem sporo, co mnie cieszy. W jednym z ostatnich numerów gazety „Moje gotowanie” zobaczyłam urokliwe bułeczki z rabarbarem i, tym razem poprosiłam moją córkę – Martę o ich upieczenie. Wyszły baaardzo fajnie i w sumie, to już na drugi dzień ich nie było ? I Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, póki sezon rabarbarowy trwa.
Składniki:
- 15 dag rabarbaru
- 7 dag cukru
- 55 dag mąki tortowej i tyle co do podsypania
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 6 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 370 ml gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- cukier puder
- 2 łyżeczki wody różanej
Sposób przygotowania:
Rabarbar obrać i pokroić na 1-centymetrowe kawałki,
posypać cukrem i dodać wodę różaną.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min. w 200 st.
Zdjąć z blachy do miseczki i zlać sok ( nie wylewać, bo się przyda ?). Mąkę, drożdże, połowę cukru i sól wymieszać w misce. W innej misce połączyć 120 ml jogurtu i 220 ml ciepłej wody i wymieszać z suchymi składnikami. Na desce posypanej mąką zgnieść ciasto i odłożyć na 10 min.
Następnie znów zagnieść przez 10 sek. i odłożyć do lodówki – i tak zrobić łącznie 3 razy. Na koniec odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na kwadrat ,jakieś 30 -35 cm. boki. Nie ostrą krawędzią noża lub np. linijką zaznaczyć na cieście dwie pionowe linie – w ten sposób ciasto będzie podzielone na 3 równe części ( ale nie przecięte !). Na środkowym pasie rozłożyć połowę pozostałego jogurtu. Cukier połączyć ze skórką z cytryny i resztą cukru i połowę tej mieszaniny rozłożyć na jogurcie. Na to wyłożyć połowę upieczonego rabarbaru. Przykryć (naciągnąć) jedną boczną częścią ciasta i znów ułożyć składniki dokładnie tak jak na pierwszej części ciasta. Przykryć to drugą część ciasta. Całość kroimy w poprzek na kawałki o szerokości 3 cm i lekko je skręcić.
Ułożyć na blaszce zachowując odstępy do 5 cm. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Piec 25-30 min.w 180 st. Przed podaniem polać sokiem pozostałym z pieczenia rabarbaru i posypać cukrem pudrem.
Smacznegooo! 🙂
2 komentarze
Mmmm rabarbar w połączeniu z ciastem drożdżowym! Idealny deser na lato!
Hej:) Dziękuję za komentarz. Ciasta drożdżowe są bardzo ciekawe jeśli chodzi o ich plastyczność, można formować różne kształty, a rabarbar poprzez swoją kwasowość powoduje,że smak jest wyrazisty. Zapraszam na inne przepisy z udziałem rabarbaru i nie tylko. Pozdrawiam 🙂