Zacna pomidorowa w wersji z ziemniakami i domowym przecierem pomidorowym

Hej 😊 Nie znam chyba nikogo kto nie lubi pomidorowej… Poczciwa staruszka przetrwała wieki i gościła na wszelkiego rodzaju stołach. Widnieje w karcie barów mlecznych, przydrożnych fast foodów, restauracji czy pubów. Zagląda też do szpitali (w najtańszej swojej wersji…bo limity ! ☹), bywa w przedszkolach, odwiedza festyny i jarmarki no i zamieszkała na dobre w poniedziałki, w domu  przeciętnego Polaka, jako „Ta” po niedzielnym rosole 😉 Podawana najczęściej z ryżem, makaronem, kluskami. U mnie dziś w swojej mnie znanej, ale smakowitej, wersji z ziemniakami. Ci, którzy śledzą bloga już na pewno zauważyli, że często podkreślam pomidorowy smak dodając kwasu ( przeważnie jest to ocet) i cukru. Według mnie takie poczynania ( hihi- ale słownictwo? Ale to tylko po to, żeby nie było nudno😉) dają wspaniały efekt. No i pamiętajmy też o jakości składników- mają kolosalny wpływ na całość. Domowy przecierek…ach! Słodziuchny, pomidorowy, aromatyczny…

Składniki:

  • 3 słoiki domowego przecieru pomidorowego ( u mnie to wyszło ok. o,0-0,9 l przecieru, już lekko doprawionego solą i pieprzem)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 cebuli ( u mnie fioletowa)
  • 10 cm pora (z kawałkiem części zielonej, dla koloru)
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • mniej więcej 1 l wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu (spirytusowy 10 %)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • gęsta śmietana lub jogurt ( na kleksa 😊)
  • 3 -4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić np. w kostkę ( ja się nudzę takimi samymi kształtami więc kroję np. marchewkę w plasterki, seler w zapałkę, pietruszkę w pół plastry, por w ćwierć plasterki itp. )

Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać oliwę i lekko podsmażyć wszystkie warzywa ( ziemniaki miałam młode więc wrzuciłam je chwilę po reszcie warzyw). Zalać wszystko wodą, dodać przyprawy i gotować aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadały.

Wlać przecier pomidorowy, dodać ocet i gotowe. Na talerz z zupą położyć kleksa ze śmietany. Można posypać zieleniną.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *