Zachwycające kwiatki na czwartkowe ostatki

        Witam Was bardzo, bardzo, bardzo gorąco z zachodu kraju, gdzie zawieje i zamiecie śnieżne pomagają zarazie, żebyśmy nie wychodzili z domu 😉 I od razu mówię, że moja propozycja to bardzo łatwe w wykonaniu ostatkowe pyszności 😊 Jeśli Wam się znudziły oponki i faworki, a na pączki brak czasu, to mój przepis jest idealny. Aż wstyd się przyznać, że zżarłam już 5….nie, nie będę kłamać z  10 kwiatków 😉Ciasto fajnie się wyrabia, podczas smażenia przybiera ładne formy – no nic, tylko do roboty. Ps. Tych pożartych było chyba więcej…może i z 15 ☹ ale sporo w nich malutkich…i brzydkich…i to się nie liczy 😉

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka z wiaderka (takiego na serniki)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zwróćcie uwagę na te drobniutkie czarne ziarenka wanilii w cieście 😊
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżki spirytusu ( ja dałam łyżkę ginu – bo akurat miałam 😉 )
  • olej do smażenia – u mnie rzepakowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę (blat). Dodać ser, sodę, proszek, jajko, cukier jeden i drugi.

Ciasto zagnieść – ma wyglądać i mieć konsystencję ciasta jak na pierogi  czy makaron. Oczywiście podczas zagniatania i później wałkowania, podsypywać, zgodnie z potrzebą, mąką.

Ciasto odrywać w dogodnych kawałkach i wałkować na grubość pół cm.

Wycinać foremkami kształty kwiatków. W niektórych kieliszkiem wycięłam w środku dziurkę, w innych tylko nacięłam, ale nie wyjmowałam kółeczka ze środka.

Smażyć tak jak oponki czy chrusty w głębokim oleju

i posypać cukrem pudrem.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *