Wyjątkowo smaczne i proste krokiety z mięsem indyczym i ziemniakami

Hejka😊 Pojadłam sobie kiszonych warzyw i…od razu ich właściwości, o których pisałam wczoraj, zadziałały- wymyśliłam przecudownie smaczne i proste krokiety. Ja akurat ugotowałam do nich ziemniaki w mundurkach, ale można śmiało zużyć te, które zostały z obiadu. Z przypraw, które sobie zaplanowałam dodać, wyszła ciekawa kompozycja. Do krokietów na ciepło świetnie pasuje barszczyk czerwony. Na zimno fajnie smakują z sosem czosnkowych lub smakowym hummusem. A zatem mogą być pełnowartościowym obiadem jak i przekąską.  Konsystencja idealna, żeby jeść widelcem albo… „łapkami” 😉 Lubię tak sobie wymyślać…😊

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (dobrej jakości)
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki zrumienionej lub prażonej cebuli
  • 2-4 łyżeczki koperku (dałam suszony, bo nie miałam świeżego)
  • czarnuszka do posypania (może być sezam, ziarna dyni, maku…)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać, przecisnąć przez praskę i  dodać do mięsa mielonego. Dodać jajka, cebulę, wsypać przyprawy.

Wszystko dobrze wymieszać rękoma.

Formować wałki ( u mnie były długości mniej więcej 8 cm, grubości jakieś 1,5- 2 cm.) Wałeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenie,

posypać czarnuszką

i piec w 180 st. z termoobiegiem (niekoniecznie) przez ok 40 min. ( można kilka minut na koniec podpiec z grillem od góry, żeby się ładnie zarumieniły. To tyle 😊

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge