Wspaniały i smakowity pasztet drobiowy :)

Hejka, hejka😊 Jak mija dzionek? Jeśli ktoś śledzi bloga, to pamięta, że prezentowałam mój ulubiony pasztet, który kiedyś sobie wymyśliłam. Dziś kolejna propozycja pasztetu (inspiracja z „Przyślij przepis”, oczywiście po niewielkich zmianach), który mnie zachwycił. Jak wiemy, pasztety wiążą się z Wielkanocą, więc wtedy możecie go wypróbować, ale ja piekę pasztety przez cały rok.  Przepis mnie zachwycił, bo pasztet jest cudownie pachnący, można go kroić, ale też idealnie się smaruje, a do tego, zobaczcie, jakie proste i zdrowe składniki 😉  Proste przyprawy, a smak zarąbisty 😉 Do dzieła, Moi Drodzy 😊

DSC_0487

Składniki:

  • 2 golonki indycze ( ok. 1- 1,2 kg, z kością)
  • 0,5-0,6 kg wątróbki drobiowej ( kurczak lub indyk)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 nieduże pietruszki
  • ¼ selera
  • 5-6 średnich cebul
  • 2 niewielkie jabłka
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • 3 jaja
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • żurawina, słonecznik, orzechy, pestki dyni, plastry jabłka….- opcjonalnie

DSC_0440

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć golonki, warzywa ( w tym jedną cebulę), ziele, liście, pieprz ziarnisty, zalać wodą i gotować około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po wyjęciu mięsa i warzyw i po osoleniu, powstanie pyszny wywar, którego przypadkiem nie wylewajcie, bo się zdenerwuję! Wiecie już przecież, że bardzo nie lubię marnowania żywności! Na tym rosołku może powstać pyszna, pożywna zupa 😊 W czasie jak się golonka jeszcze gotuje, dobrze jest podsmażyć cebulkę, pokrojoną na nawet nieładne kawałki, bo i tak będzie mielona.  Kiedy cebulka się zeszkli na leciutko rumiano dodać do niej wątróbkę i pokrojone jabłka. Smażyć niedługo, wątróbka ma pozostać miękka.

DSC_0441Następnie mięso z golonki, warzywa i wątróbkę z cebulą i jabłkiem zmielić np. w maszynce do mielenia, na najdrobniejszym sicie (zwanym potocznie makowym). Do masy dodać przyprawy, bułkę i jaja. Jeśli chodzi o jajka, dobrze jest do masy wrzucić żółtka, dobrze wszystko wymieszać, a z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy na koniec.

DSC_0442Masę wyłożyć do dwóch foremek keksowych ( 25x10cm) wyłożonych papierem.

DSC_0447Jedną z nich można np. posypać ( tak jak u mnie) słonecznikiem i żurawiną.

DSC_0448Pasztet piec  50-60 min. w 180 st., termoobieg.

DSC_0486Wypieczona bułeczka z masełkiem…i pasztet…mniam! 🙂

DSC_0495

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *