Wolny dziś dzień, więc oczywiście miałam czas na szperanie w moim zbiorze przepisów… z różnych źródeł. Ten pochodzi z Internetu, ale dokładnie skąd to nie pamiętam. Ciasteczka są wspaniałe, cudownie kruche i niesamowicie smaczne. Robi się je bardzo szybciutko i prosto. Podbiły moje kubeczki smakowe 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 200 g. masy marcepanowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wrzucić pokrojone masło i masę marcepanową, sól, dodać sól, żółtko, mąkę, proszek, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego,
potem uformować z nich owalne kształty. Łyżeczką do miodu spłaszczać je robiąc wzorki – pokazałam na zdjęciu jak to zrobić.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 st., w termoobiegu, przez ok. 20 min., do zrumienienia.
Smacznegooo! 🙂