Wiosenne kruche ciasteczka :)

Ja chyba mam już dość mrozów! Dzisiejszymi ciasteczkami – kwiatuszkami przywołuję wiosnę, słońce, zielone okwiecone łąki i długie dni :). Przepis ten pochodzi z mojego starego zeszytu, a ciastka to jedne z moich pierwszych kruchych ciastek, które piekłam. Bardzo proste, bardzo kruche i bardzo zachęcam do ich wypróbowania. Oby do wiosny ! 😉

DSC_0408

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-3,5 łyżek śmietany (kwaśna 12%)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Do ozdoby:

  • kolorowe posypki, czekoladki, cukier brązowy, gałązki zielonej pietruszki, liście szpinaku

DSC_0413

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier puder i poszatkować nożem.

DSC_0398Potem zagnieść ciasto, żeby składniki się połączyły. W razie potrzeby podsypywać mąką. DSC_0399Rozwałkować ciasto, odrywając po kawałku, na grubość ok. 5- 8 mm. Ozdobnymi foremkami wykrawać ciasteczka.

DSC_0400W miseczce roztrzepać widelcem jajko i posmarować nim, przy użyciu pędzelka, ciasteczka. Część posypać brązowym cukrem,

DSC_0403inne  kolorową posypką ( ja użyłam biało- czerwonego groszku),

DSC_0405a na kolejnych położyć na środku małe czekoladowe cukiereczki z posypką.

DSC_0404Ciastka układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180-190 st. przez 12-15 min., do lekkiego zrumienienia. Do zdjęcia użyłam jako łodyg kwiatowych – łodyżek od pietruszki, a za liście służył świeży szpinak. Ale Wy macie pole do popisu z własnymi pomysłami – a na pewno macie ich co nie miara.:)

DSC_0411

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *