Dzień doberek ? Takie te święta znów jakieś dziwne przez tą zarazę ☹ Takie jakby mniej świąteczne – ciężko to wytłumaczyć… No ale trzeba jakoś sobie radzić. A co do przepisu, to jest bardzo prosty. Ciasteczka wychodzą kruchutkie, nawet po dwóch dniach tą kruchość zachowują. Myślę, że i dorosłych i dzieci rozbawią te kuraki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (prawdziwego)
- 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu rozwałkować na grubość ½ cm i wycinać foremką kształty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 8-10 min. Najlepiej zaglądać i wyjąć, gdy będą lekko rumiane. Można dowolnie ozdobić.
Smacznegooo! 🙂