Wątróbka z porto- spróbować warto. Kuchnia portugalska.

Witam cieplutko w Nowym Roku 😊 Życzę nam wszystkim samych uśmiechniętych dni 😊 Dziś proponuję Wam bardzo prostą i szybką do zrobienia przekąskę, która może być także na obiad. Inspirację zaczerpnęłam z książki autorstwa Bartka Kieżuna pt. „Portugalia do zjedzenia”. Jeśli ktoś nie lubi podrobów, to niech przejdzie do innego przepisu albo w końcu polubi te niedoceniane produkty. A  „Podrobolubów”  (hihi) zapraszam do spróbowania. Fajnie skomponował się smaczek słodkawego wina z delikatną cebulką  i czosnkiem, a tymianek to taka kropka nad „i” 😉

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 2 spore cebule szalotki
  • 2/3 szklanki porto ( u mnie było słodkie, bo tylko takie udało mi się dostać)
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa i masło klarowane

Sposób przygotowania:

W niedużym rondlu gotować wolno porto, aż się zredukuje o 1/3 ilości.

Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w nieduże kawałki, a wątróbkę oczyścić z włókien i pokroić na 2-3 kawałki. Na oliwie z masłem podsmażyć do lekkiego zrumienienia czosnek z cebulą i zdjąć z patelni.

Następnie na patelnię włożyć wątróbkę i smażyć tak długo, jak kto lubi( ja lubię lekko zrumienioną).

Na zdjęciu widać pomysłową osłonę na patelnię, dzięki której tłuszcz nie pryska na kuchenkę.

Na talerz wylać zredukowane i gęste już porto, wyłożyć wątróbki, a na nie cebulkę z czosnkiem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge