Wątróbka z marchewką, cukinią, sosem sojowym – bardzo fajna potrawka

Znów Was witam 😊 Wieczór za pasem, a ja pracuję zawzięcie 😉 Po raz kolejny próbuję Was zachęcić i przekonać  do potraw z podrobami. To są oryginalne produkty, z których, naprawdę, można wyczarowywać ciekawe dania. To dzisiejsze jest banalnie proste jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania.

A co wujek Google mówi na temat wątróbki? No to Wam tu w wielkim skrócie napiszę: Wątróbka drobiowa jest jedną z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów. Jest źródłem białka, żelaza, witaminy A oraz witamin z grupy B. Ponadto wspomaga wzrok, chroni przed anemią, zwiększa odporność na stres, dodaje energii oraz wspomaga regenerację tkanek.

I co? Szybciuchno przepraszać wątróbkę 😉 😉

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej ( u mnie kurczak)
  • 1 średnia marchew
  • ½ niedużej cukinii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego świeżo mielonego
  • olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyścić ze zbędnych błon, pokroić na nieco mniejsze kawałki. Marchew obrać, a cukinię pozostawić ze skórką i obie pokroić na średniej wielkości słupki.  Warzywa podsmażyć tak, aby były jeszcze lekko chrupiące.

Na patelnię dodać wątróbkę oraz przyprawy i usmażyć ją do poziomu jaki lubicie – ja raczej nie lubię krwistej.

Podawać najlepiej na ciepło.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *