Warzywa z kaszą gryczaną

Uwielbiam kaszę gryczaną 🙂  W każdej diecie jest ona uwzględniana ze względu na swoje wartości odżywcze.  Ma swój specyficzny smak i zapach, ale to tylko dodaje jej uroku, bo przez to jest niepowtarzalna. Potrawa dzisiejsza zachowuje jej nietypowość, a jednocześnie  tworzy ciekawe, bardzo smaczne danie. Kolorystyka warzyw pobudza nasze odczucia wizualne. Podana w ten sposób zdaje się być ekskluzywnym daniem.

dsc_0704

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej, 100 g
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 pałki selera naciowego
  • 3 x 2 cm selera korzeniowego
  • ½ papryki czerwonej
  • 30 dag kapusty białej
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

dsc_0696Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 15 min. Marchew i seler korzeniowy zetrzeć na tarce jarzynowej.  Paprykę, cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę.  Kapustę poszatkować.

dsc_0697Na rozgrzaną oliwę wrzucić kapustę, marchew, seler i cebulę. Smażyć 5 min. mieszając od czasu do czasu. Dodać selera naciowego,  paprykę i przyprawy. Smażyć znowu 5 min. Czas smażenie jest tu bardzo ważny, dlatego  zwróćcie na to uwagę i uwzględnijcie przy pracy. Warzywa w ten sposób smażone zachowuję swoją jędrność i delikatnie chrupią.  Spożywać jako samą potrawę lub zamiast typowych ziemniaków do obiadu przy np. kotlecie.

dsc_0701A ekspozycję na talerzu zrobiłam dzięki temu urządzonku.

dsc_0702

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *