Wafle z masą kokosową i polewą z białej czekolady i owoców

Dziś witam słodziutko, bo  proponuję słodkie wspomnienie 😉 Jest to, można by rzec, deser retro, bo pamiętam go jeszcze z czasów kiedy byłam dzieckiem, a Wy pamiętacie? Masy gotowane były wtedy na mleku w proszku, takim dla dzieci, zresztą do tej pory ta masa ma zastosowanie, chociaż skutecznie wypierają ją gotowe masy w puszkach. A co do deseru to jest naprawdę prosty, można go robić ze swoimi pociechami, a pomysłów na polewy czy ozdoby jest całe mnóstwo. Więc niech wyobraźnia działa…😊


Składniki:

  • 1 opakowania kwadratowych wafli (andrutów)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • aromat  (kokos, rum, migdał)- niekoniecznie

Składniki na polewę:

  • ok 100-120 białej czekolady
  • garść owoców  ( ja dałam maliny i kilka jagód, bo chciałam uzyskać oryginalny kolor 😉 )
  • 2- 3 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania wafli

Do garnka wrzucić masło, cukier i mleko. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia składników. Dodać wiórki i dalej mieszając gotować na małym ogniu ok. 5 min.

Zostawić masę do przestygnięcia, bo gorąca zmiękczyłaby nam wafle. Następnie przełożyć masą, dokładnie rozsmarowując, 5 wafli. Powstałego przekładańca zawinąć w folię aluminiową,

odpowiednio obciążyć ( u mnie to była żeliwna brytfanka) i wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Po ok. 2 godzinach wyjąć wafle z lodówki, pokroić w rąby

i polać polewą według uznania.

Odczekać aż polewa zastygnie.

Sposób przygotowania polewy:

Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej.

Owoce zmiksować

i cały czas mieszając dodawać do rozpuszczonej czekolady. Ja dodałam jakieś 2 łyżki, bo kolor i konsystencja były już odpowiednie.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *