Udka… prosty smak z dzieciństwa.

Nie wiem czy wszyscy pamiętają, ale w czasach, przynajmniej, mojego dzieciństwa kuchnia nie była tak bogata w przyprawy jak dziś. To był ciężki okres jeśli chodzi w ogóle o zaopatrzenie w sklepach. A jednak odbywały się imprezy i stoły były zastawione jedzeniem i to smacznym jedzeniem – to już taka polska natura 🙂 Nie zawsze duża ilość wymyślnych przypraw powoduje, że dana potrawa jest smaczna. Pamiętam smaki uzyskane dzięki kilku zaledwie przyprawom. I dziś taki właśnie przepis, bardzo prosty, Wam proponuję – i wiem, że będzie smakowicie 😉

dsc_0939

Składniki:

  • 2 duże udka kurczaka
  • 1, 5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 4 duże ząbki czosnku drobno posiekanego lub 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2, 5 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Udka umyć i dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić i odstawić do lodówki na 24 godziny.

dsc_0935Ułożyć w brytfance i piec pod przykryciem przez 1 godzinę w 180 st. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min., aż się ładnie zrumienią.

dsc_0940

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *