Tołpyga z suszonymi pomidorami, oliwkami i olejem sezamowym.

     Nie wiem czy to mój organizm ma jakieś braki, które może uzupełnić ryba i jej właściwości, bo jak zauważyliście,  to już trzeci przepis na rybę, z małym przerywnikiem, w krótkim odstępie czasu. To chyba mądry organizm, skoro tak daje znać… ?  Dziś  dla odmiany ryba z jeziora. Bardzo lubię tołpygę, jest taka mięsna i ma fajną strukturę, co ładnie widać na zdjęciu. Ja już ją wcześniej robiłam  z cebulką, a dziś, leniwie,  skorzystałam z gotowej przyprawy. Przyprawy, które zawierają w składzie suszone pomidory, bardzo mi pasują 🙂 A rybka wyszła przepyszna ! ?

DSC_0999

Składniki:

  • filet z tołpygi (mój miał ok 60 dag)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw z suszonymi pomidorami i oliwkami ( gotowa; zawiera też sól, cebulę, oregano, czosnek, szałwię)
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu

DSC_0991

Sposób przygotowania:

Filet dokładnie natrzeć przyprawą, polać olejem odłożyć na 2-3 godziny.

DSC_0992Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 st., w termoobiegu, przez 20-25 min.

DSC_0998

DSC_0995

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *