Tarta z camembertem

Witam 😊 Dawno już chciałam zrobić tartę. „Chodziła mi po głowie” ta i jeszcze kilka innych ( zrobię w późniejszym terminie). Efekt przeszedł moje oczekiwania! Jest pyszna ! 😊 Ciasto cudownie kruche. Nadzienie pyszniaste, tym bardziej, że uwielbiam różne płynące czy „śmierdzące sery” 😉Ładnie się prezentuje, dobrze się kroi. Na imprezy, spotkania rodzinne, kolacje itp. Pasuje wyśmienicie.  I nie obawiajcie się, naprawdę nie jest trudna.

Składniki na tartę

  • 25 dag maki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki bardzo zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 25 dag sera camembert (typowe opakowania mają zazwyczaj po 120 g, więc dałam 2 sztuki i kawałek trzeciej)
  • 4 jajka
  • ¾ śmietany 12 % ( nie dawać bardziej tłustej, bo tłuszcz wypłynie na górę)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki papryki ostrej ( u mnie węgierska)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać  lekko schłodzone masło i sól, drobniutko posiekać wszystko nożem.

Wlać olej i szybko zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania skrapiać wodą. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na pół godziny – do 45 minut do lodówki.

Foremkę leciutko posmarować olejem (średnica mojej to 25 cm). Ciasto rozwałkować do wielkości formy na tartę + brzegi i przenieść na wałku do foremki.  Ja używałam foremki z wyjmowanym dnem – jest dużo praktyczniejsza. Wyrównać dno i brzegi, ponakłuwać gęsto widelcem

i piec w piekarniku, w 210 st. przez 15 min.  Tartę wyjąć, ułożyć na niej ser pokrojony w plastry.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i papryką, wylać na ser

i zapiekać ok.20 min, aż sos jajeczno – śmietanowy się zetnie.

Można jeść samą, można dodać na talerz borówki, żurawinę, marynowane owoce.

Górę ozdobiłam  rukwią wodną ( z mojej doniczki na tarasie)

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge