Szynka marynowana w ziołowym alkoholu – dla koneserów smaku.

Świątecznie,świątecznie 😊 Jeszcze macie czas na przygotowanie tej pieczeni na święta. Nie będę ukrywać – smak, który uzyskałam zadowoli wytrawnych koneserów smaku, ponieważ jest nietuzinkowy i niepowtarzalny. Więc jeśli nie boicie się nowych wyzwań – to to jest przepis właśnie dla Was 😉 Alkohol, którego użyłam składa się z mieszanki 56 ziół – więc doceńcie to co Wam oferuje – to górna półka kulinarna !  Czuć zioła, czuć alkohol, czuć soczystość pieczeni – tylko próbować 😊

DSC_0427

Składniki:

  • 1,20 – 1,30 szynki wieprzowej
  • 1 szklanka alkoholu ziołowego (nalewki, wódki, likieru) – ja dałam Jägermeister
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 niecała szklanka śmietanki kulinarnej (dałam 12%)
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Szynkę natrzeć solą,

DSC_0384ułożyć w naczyniu (najlepiej w tym, w którym będziemy ją potem piec), zalać alkoholem i wstawić do lodówki na 48 godzin.

DSC_0385W międzyczasie szynkę przekładać, tak, żeby z każdej strony była zamoczona w zalewie. Po tym czasie osuszyć ją ręcznikiem papierowym, i obsmażyć na rumiano na mocnym ogniu. Zobaczcie jak apetycznie wygląda…leciutko się skarmelizowała 🙂

DSC_0417Ułożyć znowu w zalewie i piec 1 godzinę pod przykryciem, a potem po 15 minut bez przykrycia, z obu  stron. Mięso wyjąć, a do sosu dodać śmietankę rozmieszaną z mąką, zagotować. Podawać na ciepło i na zimno, do obiadu, na kanapkę.

DSC_0429

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *