Szpinakowe naleśniki z płuckowym farszem, zapiekane pod serem

Hejo😊 Tak jak pisałam w poprzednim przepisie, podaję pomysł na farsz, który pozostał z pierogów z płuckami.  Smak w tym daniu odrobinę inny, bo ser ( dosyć intensywny w smaku) i papryka zrobiły swoje. Danie uważam za bardzo udane, bo i efekt smakowy i wizualny jest na wysokim poziomie. Warto spróbować 😊

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki drobno pokrojonego, podsmażonego szpinaku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

Tak jak w przepisie na pierogi z płuckami

 

Dodatki:

  • 5-6 łyżek tartego żółtego sera ( u mnie to był ricotta salata)
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki o intensywnym kolorze ( u mnie przywieziona z Węgier)

Sposób przygotowania:

Do miski wbić jajo, dodać mleko, mąkę i sól. Wymieszać przy pomocy robota lub (w przypadku tak małej ilości ) trzepaczką. Na koniec dodać szpinak i olej.

Na średniej wielkości patelni smażyć naleśniki – u mnie wyszło 6 szt.)

Farsz rozsmarować na mniej zielonej stronie

i złożyć w tzw. serwetkę ( jak na zdjęciu).

Posypać tartym serem

i papryką

oraz zapiekać w piekarniku , w 180 st. przez 20-30 min. Oczywiście podawać na ciepło, bo smaczniejsze 😊

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *