Szaszłyki z polędwicy kurczaka z harmonijkami z cukinii

Hej 😊 Jakiś „mroźny” ten długi weekend ☹ Ludziska na grilla targali całe kosze mięsiwa, kiełbachy, napojów – aż się czasem zastanawiam czy może ja nie słyszałam, że sklepy otworzą dopiero w czerwcu…😉 Czasem mam takie wrażenie… No ale nic, zakupiłam i ja:  2 serki do zgrillowania, 2 pstrągi, jakąś kiełbaskę drobiową (89 % mięsa w mięsie!), cukinie i tzw. polędwiczki z kurczaka ( a tak swoją drogą, może pokaże mi ktoś, gdzie taki kurak ma te polędwicę…😉). I dziś będzie o tych dwóch ostatnich składnikach. Polędwiczki delikatne, cukinia też, więc, pomyślałam -będzie  z tego dobrany duet. I tak też się stało. I już pędzę do przepisu, bo  dużo obyczajowej krytyki mi się tu wdziera…😉


Składniki:

  • pół kg polędwiczki z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czubata łyżka curry
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • Patyczki do szaszłyków, namoczone w wodzie

Polędwiczki przyprawić wcześniej,  ja użyłam  curry, która przyjechała do mnie aż z …dalekiego Wschodu i jest bosko aromatyczna! Odstawić na jakiś czas, żeby mięsko trochę „przeszło”. Cukinię pokroić obieraczką w cienkie, długie pasy, posolić, odstawić na kilkanaście minut, zlać wodę. Cukinia przez ten zabieg z solą staje się miękka i paski nie łamią się.

Na patyczki nadziewać wzdłuż polędwicę, przekłuwając w kilku miejscach, tak jakbyśmy szyli. Plastry cukinii złożyć w harmonijkę i nadziewać między polędwiczkami.

Opiekać na grillu, całkiem króciutko.  Cały proces „szycia”, nadziewania i harmonijek uwieczniłam na fotografiach.😊

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge