Szarlotkowe ślimaczki ;)

Nie lubię pochmurnych dni, bo ja też jestem wtedy…pochmurnie smutna 🙁 No więc dla osłodzenia żywota upiekłam trochę słodkości. Grzesznie  słodziuchne ciasteczka -zawijaski z nadzieniem jabłkowym, które oczywiście miałam ze swojej prywatnej spiżarni 🙂 Wdzięczne ciasto francuskie daje fajną chrupkość, a jabłka cukierkowy smaczek. Warto spróbować, bo pracy niewiele, a łakocie wspaniałe.

DSC_0377

Składniki:

  • 1 słoik 0,9 l jabłek na szarlotkę – gęstych, dobrze wysmażonych
  • 1 opakowania ciasta francuskiego – 300g

DSC_0373

DSC_0372

Sposób przygotowania:

Ciasto odmrozić na tyle, żeby przy rozwijaniu nie łamało się. Na ciasto nałożyć masę szarlotkową, rozsmarować  równo na całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w roladę i pokroić na 1 cm kawałki. Zawijaski ułożyć na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Przez 15- 20 min, do zrumienienia.

DSC_0378

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *