Szarlotka z ciasta serowego z połówkami jabłek

Ponieważ robi się jesiennie, a jesienią mamy mnóstwo jabłek do wyboru, przedstawiam Wam dziś kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem jest to oryginalna szarlotka, bo całe połówki jabłek zapieka się pokryte fajnym ciastem z dodatkiem serka waniliowego.  Ciasto ma ciekawą konsystencję, a duża ilość jabłek sprawia, że jest bardzo smaczne. No i do tego apetycznie wygląda. Przepis zaczerpnęłam z czasopisma „Country” i … może troszkę dałam od siebie 😉 –jak zwykle.

dsc_0560

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam pół na pół z tortową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 1 opakowanie homogenizowanego serka waniliowego (150g)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
  • 6 sporych jabłek (ja dałam 8 małych), twardych i kwaskowatych
  • 1 łyżka cynamonu i cukier puder do posypania
  • sok z ½ cytryny do polania jabłek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wkroić do tego masło, dać sól, żółtka, cukier, serek i zagnieść gładkie ciasto.

dsc_0548Zrobić z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.

dsc_0549Jabłka obrać, przekroić na połówki i specjalną łyżeczką wykroić gniazda nasienne.

dsc_0550Od ciasta oddzielić 1/3 część, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą blachę o wielkości 25×30 cm. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, zęby sok nie wciekał do ciasta. Ułożyć połówki jabłek brzuchem do góry ;).

dsc_0552Posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Następnie rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć jabłka, przyciskając je na obrzeżach. Lepiej jest podzielić ciasto na pół, bo w tak dużym kawałku trudno jest przenieść i ciasto może się rozerwać. Ale na szczęście jest bardzo elastyczne i można wszystko naprawić 😉

dsc_0553Piec w 175 st. przez 1 godz.

dsc_0554Po upieczeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Kroić na kwadraty, wkoło połówek jabłek.

dsc_0556

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *