Świeży smak jesieni wiosną czyli zupa grzybowa z mrożonych grzybów

Witam Was 😊 A tak mi się przypomniało, że przecież po ubiegłorocznym grzybobraniu mam zamrożonych kilka woreczków świeżutkich grzybów i zachciało mi się przypomnieć smak  i aromat prawdziwego grzybka. A sposób mrożenia surowych, nie płukanych grzybów daje taką możliwość – polecam wszystkim 😊 Smak grzybowy wzmocniłam poprzez dodanie sosu sojowego ( tak, na marginesie to bardzo lubię ten sos).  Celowo nie gotowałam wywaru mięsnego, bo, tak jak wcześniej wspomniałam, chodziło mi o wyrazisty  grzybowy smak. Jedyny tłuszczyk pochodzi z oleju, na którym smażyłam warzywa. W tych nietypowych i trudnych czasach, kiedy niedawno wprowadzono zakaz wstępu do lasu taka zupa może budzić sentyment…żal… wspomnienie swobodnego hasania po lesie za grzybami. Ale będzie jeszcze dobrze, trzeba w to wierzyć i myśleć pozytywnie. A teraz do gotowania mi tu szybko i nie rozklejać się! 😊

Składniki:

  • 3 garści grzybów mrożonych (podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki)
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 cm gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek sosu sojowego (ten z zieloną nakrętką – jest mniej słony)
  • 2- 3 łyżki słodkiej śmietanki np. 30 %
  • olej do podsmażenia warzyw (rzepakowy)
  • mniej więcej 2 l wody, na 4 litrowy garnek

Sposób przygotowania:

Odmrożone grzyby pokroić na takie kawałki, żeby było widać, że mamy do czynienia z grzybami (malutkich w ogóle nie kroić).

Zalać wodą i gotować jakieś 20 min. W tym czasie warzywa pokroić na cienkie plastry, półplastry, kostkę czy co tam lubicie i podsmażyć na patelni tak, żeby jeszcze były al dente.

Po 15 min. gotowania grzybów dodać podsmażone warzywa,  pokrojone ziemniaki i przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Ja zabieliłam ją na koniec śmietanką, ale można pozostawić tzw. czystą.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *