Jeśli Wam się wydaje, że z kiełbasy nie można zrobić świątecznego dania – to się grubo mylicie ! 😉 Zaserwujcie je gościom, a zobaczycie, że będą chcieli od Was przepis. A przepis niezwykle łatwy i mało czasochłonny. Ale za to smak powali na kolana 🙂 Super pikantny z lekkim posmakiem słodkości, no i wyglądają nieprzyzwoicie apetycznie 😉
Składniki:
- 5 małych kiełbasek –ok.300 g (ja dałam śląskie)
- 1 szklanka cydru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka sosu „sambal oelek” (uwielbiam go :))
- 1 łyżka miodu (dałam rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Kiełbaski przekroić wzdłuż na połowy. Do garnka z grubym dnem (oczywiście, że u mnie żeliwny) wlać cydr, dodać miód, pieprz i sos – zagotować.
Wrzucić do tego kiełbaski i gotować na sporym ogniu aż do momentu kiedy sos się zredukuje do gęstej mazi i oklei kiełbaski.
Podawać na ciepło z zieloną surówką ( np. mix sałat lub kapusta pekińska) i pieczywem.
Smacznegooo! 🙂