Surówka z sałaty lodowej, ogórków, cukinii… w zdrowym sosie z oleju lnianego

Ponieważ rozpoczął się sezon na sałaty i inne cudowne zieleniny znów proponuję prostą surówkę z dodatkiem zdrowego oleju lnianego. Wszyscy ( w tym ja) mający jakiekolwiek problemy żołądkowe typu helikobakter (zakochał się we mnie i nie chce mnie opuścić ☹) powinni tego oleju używać. I to nie tylko do surówek, bo ciekawie smakują ziemniaki czy kasze nim polane. Tylko musi być kupiony w aptece ( a nie jest zbyt tani) i tak jak w miejscu zakupu, tak i w domu przechowywany w lodówce, bo wtedy zachowuje swoje zdrowotne właściwości.  W składzie zauważyliście z pewnością dodatek surowej cukinii i należy w tym miejscu podkreślić, że pomimo przyzwyczajenia do używania tego warzywa w formie smażonej czy gotowanej, surowa jest równie dobra… jeśli nie lepsza?

DSC_1003

Składniki:

  • 1/3 sałaty lodowej
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie ogórki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1/3 cukinii
  • ½ łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)

Składniki na sos:

  • 6 łyżek oleju lnianego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półplasterki, posypać odrobią soli i cukru, zgnieść rękoma i wrzucić do salaterki. Dodać sałatę porwaną na mniejsze kawałki, półplasterki ogórków i cukinii oraz połówki pomidorków koktajlowych.

DSC_1001Składniki sosu wymieszać w miseczce i polać surówkę tuż przed konsumowaniem.

DSC_1004

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *