Ponieważ rozpoczął się sezon na sałaty i inne cudowne zieleniny znów proponuję prostą surówkę z dodatkiem zdrowego oleju lnianego. Wszyscy ( w tym ja) mający jakiekolwiek problemy żołądkowe typu helikobakter (zakochał się we mnie i nie chce mnie opuścić ☹) powinni tego oleju używać. I to nie tylko do surówek, bo ciekawie smakują ziemniaki czy kasze nim polane. Tylko musi być kupiony w aptece ( a nie jest zbyt tani) i tak jak w miejscu zakupu, tak i w domu przechowywany w lodówce, bo wtedy zachowuje swoje zdrowotne właściwości. W składzie zauważyliście z pewnością dodatek surowej cukinii i należy w tym miejscu podkreślić, że pomimo przyzwyczajenia do używania tego warzywa w formie smażonej czy gotowanej, surowa jest równie dobra… jeśli nie lepsza?
Składniki:
- 1/3 sałaty lodowej
- 4-6 pomidorków koktajlowych
- 2 średnie ogórki
- ½ czerwonej cebuli
- 1/3 cukinii
- ½ łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
Składniki na sos:
- 6 łyżek oleju lnianego
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półplasterki, posypać odrobią soli i cukru, zgnieść rękoma i wrzucić do salaterki. Dodać sałatę porwaną na mniejsze kawałki, półplasterki ogórków i cukinii oraz połówki pomidorków koktajlowych.
Składniki sosu wymieszać w miseczce i polać surówkę tuż przed konsumowaniem.
Smacznegooo! 🙂