Surówka z kapusty, koperku i czosnku – w sam raz na grilla

Ta  surówka idealnie nadaje się do potraw z grilla, do karkówki, kiełbaski, szaszłyka czy kaszanki. Bardzo fajnie współgra ze sobą smak koperku i czosnku. Surówka jest zwarta, nie rozlewa się, więc może śmiało leżeć na jednorazowym talerzu, gdzieś w plenerze, razem np. z  kiełbachą. Jest lekko chrupiąca i długo zachowuje świeżość. Ładnie wyglądają kawałki kapusty oklejone niteczkami koperku. W przygotowaniu mało pracochłonna. Nadaje się również na surówkę do obiadu.

DSC_0532

Składniki:

  • ½ średniej wielkości kapusty (pyszna z kapusty młodej, ale z takiej po sezonie też śmiało można robić)
  • 3 spore ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej (najlepiej zmielonej w młynku)
  • szczypta cukru – podkreśla smak
  • 1 łyżka majonezu – ja znów użyłam kętrzyńskiego..bo lubię 🙂
  • 1 łyżka śmietany 12%

DSC_0526

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i cukrem, wymieszać rękoma, tylko leciutko ugniatając. Pozostawić na 10 minut. Dodać drobno pokrojony świeży koperek, starkowny na specjalnych oczkach tarki czosnek, majonez i śmietanę. Wszystko wymieszać łyżką lub dwoma widelcami.

DSC_0534

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *