Surówka z czarnej rzodkwi i jabłka

Czarna rzodkiew jest u nas, tak mi się wydaje, trochę zaniedbana, zapomniana…Może powoduje to jej… „zapach” – no może nie należy do najprzyjemniejszych, ale czosnek też nie grzeszy zapachem, a o jajku gotowanym w trakcie obierania to już nie wspomnę..;). Ale niech te zapaszki idą sobie w kąt – my weźmy pod uwagę jej walory zdrowotne i smakowe. Że troszkę w język poszczypie? – to przecież przyjemne, a dla tych delikatniejszych – można to złagodzić. W każdym razie polecam i…już 🙂

DSC_0150

Składniki: – banalne 🙂
• 4 średnie czarne rzepy,
• 2 nieduże jabłka (dla wrażliwszych można dać więcej),
• śmietana,
• sól, cukier, pieprz do smaku

DSC_0145

DSC_0147

Sposób przygotowania:
Rzepę zetrzeć na tarce, na oczkach jarzynowych grubych bądź tych mniejszych. Dodać sól i cukier, wymieszać, na chwilę odstawić, żeby zaszedł ten niewyjaśniony proces przegryzania. 😉  Jabłka też zetrzeć na tarce, dodać do rzepy. Doprawić pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Podawać do obiadu lub na zdrową kolację. Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *