“Stare”, kruche paluszki ;)

                Już wcześniej wspominałam, że zakochana jestem w starych przepisach, bo są cudowne  i takie sentymentalne i tak fajnie działają na duszę…😊  Autor  książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka wypiek domowy” (wydanej w 1959 roku), pan Jan Czernikowski, przekazuje swoje pięćdziesięcioletnie doświadczenie !  Czy mam tu dalej się rozwodzić i porównywać wartość  tej pozycji z  jakimś pisadłem pod publiczkę przereklamowanej,  celebryckiej „gwiazdki” sezonu?!  Nie, nie – szkoda  zachodu i mojego cennego czasu !  No i już przechodzę do sedna – dziś „zaaplikuję” kolejny, tym razem bardzo prosty  i bardzo szybki do zrobienia,przepis na kruche paluszki. Opis przyrządzania nie definiuje dokładnie jak ma wyglądać ten paluszek – ale to tylko budzi kreatywność 😉 Paluszki naprawdę są kruche i długo tą kruchość, a zarazem świeżość zachowują. Zachęcam  😊

DSC_0874

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag masła ( i nie próbujcie mi tu nawet pomyśleć o margarynie! 😉 )
  • 4 jaja
  • do posypania: cukier kryształ lub trzcinowy, brązowy)

DSC_0845

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulę.

DSC_0847Odrywając kawałki ciasta ( u mnie były wielkości orzecha włoskiego) formować paluszki.  Posypać po wierzchu cukrem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( to już nowoczesne udogodnienie 😉 ).

DSC_0852Nie da się zrobić kształtu równego, okrągłego i cieniutkiego paluszka, ponieważ ciasto jest miękkie. Piec w 180 st. na jasnozłoty kolor, jakieś 15-20 min.

DSC_0856

DSC_0860

DSC_0868A przepis oryginalny wygląda tak:

DSC_0862A pochodzi z tej oto książki:

DSC_0863

DSC_0865

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *