Śmietanowy, prawie jak sernik, choć bez sera :)

No i wreszcie, po tym pracowitym i ciężkim tygodniu, mogę pogotować sobie 🙂 Bardzo mi tego brakowało 🙁 Dziś zachęcam do zrobienia, chociażby na jutrzejszą niedzielę, pysznego ciasta. Masa śmietanowa, która bardzo przypomina sernikową, zamknięta jest w kakaowym kruchym cieście. Wizualnie, jak sami widzicie, superowo, a i smak tej superowości dorównuje. Nic, tylko robić 😉

dsc_0815

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 kostka masła (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka (białka zostawić do masy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki proszku budyniu śmietankowego(lub waniliowego)
  • 400 ml śmietany 18%
  • 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki wrzucić do miski , zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Sposób przygotowania masy:

Białka ubić z solą na piankę  i dodawać stopniowo cukier, budyń, śmietanę i wiórki.

Połowę ciasta wyjąc z lodówki i starkować, na tarce jarzynowej, do blachy wytłuszczonej i posypanej bułką tartą. Ja dzielę tą połowę ciasta na trzy kawałki po to, żeby nie ogrzewać rękoma całej części ciasta przy tarkowaniu– i Wam też tak radzę – to wiele ułatwia 🙂

dsc_0812Na ciasto wylać masę i znów, w ten sam sposób, starkować drugą część ciasta.

dsc_0814Piec  w 180 st. przez 50-55 minut. Odczekać aż ostygnie, kroić i … delektować się 😉

dsc_0821

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *