Smarowidło z boczku, wędzonej słoniny i brązowych pieczarek

Dzień dobry, Moi drodzy odbiorcy 😊 Będzie niedietetycznie – trudno, niech będzie 😉 Smarowidełko wymyśliłam patrząc w głąb mojej lodówki. Jest na pewno oryginalne i ciekawe w smaku. Lekko grzybowe dzięki pieczarkom, troszkę wędzonkę czuć, bo słoninka dała smaczek, no i skwareczki robią swoje. A poza tym lodówka posprzątana i nic się nie zmarnowało.

Składniki:

  • 30 dag boczku
  • 10 szt. brązowych pieczarek
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 cm wędzonej słoniny
  • 2/3 strąka czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Boczek, słoninę, pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Do rondla wrzucić smalec, potem słoninę i boczek.

Podsmażyć aż puszczą trochę tłuszczu i zrobią się skwareczki. Następnie dodać pieczarki i paprykę, chwilę podsmażyć. Dodać masło i przyprawy. Gdy masło się roztopi- smarowidło gotowe, odstawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś chce można to zblendować na drobniejsze kawałki lub całkiem na pastę.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *