Smakowite żebra, baaaardzo mięsne ?

Hej? Po tych moich wycieczkach  w miasto  człowiek stał się trochę głodny ? Dlatego też pojemy teraz trochę mięsiwa. Kupiłam piękne, bardzo umięsione ( nie mylić z umięśnione ?) żeberka i postanowiłam upiec je w prostym, ale zmyślnym smakowo zestawie przypraw. Znów mi się udało, hihi. Prosta mieszanka, a zrobiła swoje i mięcho szybko znikało. Do zdjęcia zostało tylko jedno żeberko…

Składniki:

  • 1,30 żeberek (trójkąty)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Żeberka naciąć do poprzecznej blokady czyli kości, po to , żeby przyprawy dokładnie obtoczyły każde żeberko .

Przyprawy wymieszać ze sobą i natrzeć tym mięso. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć w brytfance ( u mnie znów żeliwna ?) i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika.

Piec 40-50 min, w termoobiegu.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *