Słodkie pieczone pierożki z jabłkami

Te pierożki są niebezpieczne 😉  Tak, tak 🙂 A to dlatego, że są pyszne, nie zaklejają słodyczą, więc można ich dużo wpałaszować 😉 🙂 Robi się, wbrew pozorom całkiem prosto i w miarę szybko…więc nic tylko do roboty 🙂

DSC_0412

DSC_0403

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • Kostka masła
  • 7 dag drożdży
  • Szklanka śmietany
  • Jajo
  • Cukier  waniliowy (prawdziwy, a nie wanilinowy!)
  • 1 kg jabłek

DSC_0391

DSC_0392

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić jak na pierogi, ciasto musi być miękkie.
Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami , odcisnąć sok, posypać cukrem waniliowym. Gdy są kwaśne lekko osłodzić jeszcze białym cukrem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać jabłka, zlepiać. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem (ja część posypałam cukrem brązowym , a resztę kolorową posypką). Piec pół godz., w 150 st. w termoobiegu, aż do zrumienienia.

DSC_0396

DSC_0400

DSC_0408

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *