Śledzie z czosnkiem…dooobre ;)

To ja oto… zwolenniczka śledzia w każdej postaci… śliniąca się czasem przed śledziami na półce sklepowej…podżerająca zawsze przy przygotowaniu potrawy ze śledzia.  No cóż – nic na to nie poradzę – taka moja słabość…i wcale nie czuję potrzeby walczyć z nią. W tych śledziach bardzo konkretnie czuć czosnek, pieprz… i to daje wspaniały smak. Spróbujcie … a wtedy pogadamy, ok?

DSC_0774

Składniki:

  • 7 filetów śledzia matiasa
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1- 1,5 szklanki śmietany (dała 12%)
  • 2-3 łyżki posiekanego, świeżego koperku

DSC_0768

Sposób przygotowania:

 Filety wymoczyć, do momentu aż będą lekko słone – nie wypaczajcie ich tak długo aż będą totalnie jałowe, bo straci to sens. Pokroić w paseczki grubości 1-2 cm. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.  W miseczce wymieszać śledzie, czosnek, pieprz i śmietanę. Spożywać z chlebem lub ziemniakami.

DSC_0770

Smacznegooo!:)

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *