Sezamki? Krówki sezamkowe? Pyszny deser z sezamem ;)

        Kolejny raz się dziś spotykamy- pracowity dzień😉 Lubicie sezamki? Bo ja bardzo…chociaż z dietą nie mają, niestety, nic wspólnego ☹ Dzisiejsza propozycja to sezamki, które różnią się od tych sklepowych, bo nie są chrupiące, ale bardziej ciągnące. Nie wiem czy pamiętacie, ale kiedyś były krówki sezamkowe i mój dzisiejszy deserek bardzo je przypomina. Bardzo fajny pomysł (zgapiony z gazety i trochę zmodyfikowany… jak zwykle 😉

DSC_0226

Składniki:

  • 1 szklanka ziarna sezamowego
  • ½ szklanki masy orzechowej
  • ½ szklanki miodu naturalnego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów ( u mnie były włoskie)
  • oliwa do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Miód,  masę orzechową i cukier zagotować.

DSC_0141Na koniec dodać ziarno sezamu. Gotować na małym ogniu, cały czas  mieszać drewnianą łyżką aż masa się lekko zrumieni.

DSC_0143Dodać orzechy i wymieszać.

DSC_0146Masę wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę. Wyrównać wierzch, a kiedy wystygnie wstawić do lodówki.

DSC_0147Pokroić na kwadraty lub romby.

DSC_0222

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *