Hejka 😉 Bardzo lubię serniki…wszelakie – i te na ciepło i na zimno i przekładane i kolorowe. Dziś proponuję sernik na ciemnym, kakaowym spodzie, co powoduje fajny efekt wizualny i smakowy. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc leniuchy 😉 też mogą zrobić. Zachęcam do wypróbowania 😊
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 2 jajka
- kostka masła (250 g)
- 3 łyżki kakao
- 25 dkg cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu ( najlepiej domowego, ale ja tym razem użyłam gotowego, dobrego z wiaderka)
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dokładnie zagnieść składniki ciasta, podzielić na 2 części, schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godz.
Jedną część ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki na blachę, na to wyłożyć masę serową i znów zetrzeć drugą część ciasta. W międzyczasie przygotować masę serową: w misce utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, potem twaróg i mąkę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto. Piec 1 godz. w 180 st., pod koniec pieczenie uchylić piekarnik na jakieś 10-15 min. Gdy ciasto będzie upieczone zostawić je jeszcze ok. pół godziny w piekarniku, żeby przestygło.
Smacznegooo! 🙂
2 komentarze
Małgosiu, na razie nie odważyłam się na zrobienie tortu bezowego! Ale moja dwunastoletnia Zuzia zrobiła w weekend sernik na kakaowym cieście z Twojego przepisu. Przepyszny! Pozdrawiamy!
Cześć 🙂 O Boże, jak Twoja Zuzia może mieć już 12 lat? Przecież dopiero co były takie malutkie – ale ten czas leci…Bardzo się cieszę, że córcia zaczęła piec i skorzystała z mojego przepisu – to wspaniale ! 🙂 Super, że smakowało! Zachęcam teraz do brownie- baaardzo czekoladowego i bardzo prostego. Pozdrawiam dziewczynki i chłopaków – mężczyzn już 😉 Papa:)