Sernik gotowany z nutką korzenną :)

Dzień Doberek 😊 Proponuję sernik, którego już baaaardzo dawno nie robiłam, a przez przypadek trafiłam na niego w moim pożółkłym, starym zeszycie. Sernik jest bardzo prosty do przygotowania, można tu trochę pofantazjować ze składnikami. A efekt? Efekt jest wspaniały. Sernik bardzo kremowy, korzenne ciasteczka dodają nieprzeciętnego smaku, ale i robią ciekawy „profil” dla ciasta 😉 Ale „wyskoczyłam” z określeniem…”profil ciasta”…cała ja 😉 😊 Słowotwórcza, nietuzinkowa i……skromna 😊hi😊hi😊hi😊hi😊. Ale wiecie przecież o co chodzi.


Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników typu „szkolne”
  • ciastka korzenne (ja użyłam tych, które mi zostały z Bożego Narodzenia)- tyle, żeby starczyło na jedną warstwę na blachę
  • 1,20 twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy 1-2 łyżki
  • 1 -2 garści żurawiny ( można też dodać skórkę cytrusową lub rozdrobnione orzechy)

Dodatkowo:

  • blacha 40 x 20 cm
  • papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić  z cukrem na delikatnym ogniu, dodać cukier waniliowy.  Ser zemleć w maszynce ( do 3 razy- zależy jaki ser) lub użyć gotowego serka w wiaderku. Do sera dodać ubite jajka, bakalie,

wrzucić  do rozpuszczonego masła i cały czas mieszając zagotować masę. Na dnie blaszki ułożyć jasne herbatniki

herbatniki i wyłożyć na to ciepłą, a nawet gorącą masę. Następnie wyłożyć herbatniki korzenne i znów masę serową.

Górę też obłożyć herbatnikami, znów jasnymi.

Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową ( ja np. zużyłam aniołka czekoladowego z… Bożego Narodzenia, resztki czekolad i śmietankę 30%) i ozdobić np. posypką.

Wstawić, najlepiej na noc do lodówki.

Przepis w oryginale.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge