Schab pod kołderką z boczniaków, kaparów, pora, mozzarelli…wcale nie dietetyczne ;)

Witam, witam moich stałych gości odwiedzających bloga i  Blogerki, które poznają moją twórczość 😉 Dzisiejsze danie to: dietetyczne – nie jest, lekkostrawne – też nie, ale za to jakie smakowite…że hoho;) Dla tych, co diety nie muszą stosować – woda na młyn, dla tych co liczą kalorie – dajcie sobie czasem na luz!…życie jest piękne…nawet z tym kawałkiem boczku …czasem 😉

DSC_0426

Składniki:

  • 350 g schabu bez kości (5 kotletów)
  • 300 g boczku (wędzony, parzony)
  • 250 g boczniaków
  • 20 cm biało – zielonej części pora
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej (do kotletów)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (do kotletów)
  • 2 łyżki kaparów
  • ¼ sporej papryki czerwonej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, na patelnię
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 plastrów mozzarelli
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia kotletów

DSC_0416Kotlety rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem.

DSC_0417Pora pokroić w plasterki (jakieś półcentymetrowe), paprykę w cienkie paseczki.

DSC_0418Kotlety obsmażyć króciutko na gorącym tłuszczu, tak, żeby się tylko pory zamknęły i ułożyć w brytfance. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażyć boczek pokrojony w paseczki, dodać boczniaki pokrojone na dosyć spore kawałki, pora, paprykę i kapary, przyprawić pieprzem i sosem sojowym. Chwilę wszystko podsmażyć i wyłożyć na kotlety.

DSC_0419Wstawić do piekarnika, przykryć pokrywką i piec 1 godz. w 180 st. Zdjąć pokrywkę, obłożyć plastrami mozzarelli i zapiekać jeszcze 15-20 min.

DSC_0420

DSC_0421Podawać jako samodzielne danie obiadowe z ziemniakami lub na kolację z pieczywem. Smakowite raczej na ciepło.

DSC_0423

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *