Salceson. Słodki salceson – przepis z pożółkłego zeszytu…

Hej, znów  dziś jestem 😊 Tym razem ze starym przepisem na salceson 😉 Słodki salceson. Przepis mam w swoim najstarszym zeszycie, więc ma na pewno blisko 30 lat. To przepis – dziadek 😉 Ale czasem warto przemierzyć te pożółkłe i zachlapane kartki. Kryją duuuużo tajemnic. Wielu z Was pewnie ten przepis przypomina trochę blok czekoladowy…i nie mylicie się – są podobieństwa. A tak poza tym jest oryginalny i smaczny. Tylko na moment zapomnijcie o diecie, hihi.

Składniki:

  • 1 paczka dużych kwadratowych wafli – andrutów
  • 12 zwykłych herbatników tj. mniej więcej półtora paczki takich jak dawniej były
  • 1 garść rodzynek ( ja użyłam suszonej żurawiny, bo nie przepadam za rodzynkami)
  • 1 garść pokruszonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub inne – użyłam włoskich)
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody ( lub mleka – użyłam mleko 3,2%)
  • 1 kostka masła (przepis stary więc 250 g, bo kiedyś takie kostki były)
  • ¾ szklanki cukru ( zamiast tego, dla zdrowotności, dodałam 1 szklankę drobniutko posiekanych daktyli)

Składniki na polewę:

  • 1 biała czekolada -100g
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • ozdobna posypka lub inne składniki na ozdobę np. orzechy, migdały…

Sposób przygotowania:

Świeżo wypraną ściereczkę kuchenną namoczyć dosyć konkretnie w wodzie,wykręcić tak, żeby nie ciekła.

Na tą ściereczkę położyć  2 wafle i zawinąć. Chodzi o to, żeby te wafle zmiękły i dały się zrolować. Musicie sami to sprawdzać czy już gotowe. Może to trwać ok.godziny.

W tym czasie następne 2 wafle pokruszyć i to samo zrobić z herbatnikami.

W garnku na gazie rozpuścić masło z kakao i mlekiem, dodać bakalie i pokruszone wafle i herbatniki, zagotować

i wyłożyć na wafle.

Wafle, z pomocą ściereczki, zwinąć w rulon i wstawić do lodówki, żeby wszystko zastygło.

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na roladę, ozdobić wg uznania. Kroić ostrym nożem w plastry grubości 1-1,5 cm.

A oto i mój bohater, który już występował na blogu i pewnie jeszcze będzie 😉

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *