Sałatka imieninowa “Tęczowa Małgośka” ;)

Cześć😊 Postanowiłam na swoje imieniny zrobić sałatkę, jakiej jeszcze nie było. Chodziło mi o to, żeby jej składniki, efekt wizualny i osiągnięty smak zachwyciły gości, no i mnie. Pewnie nie po raz pierwszy nieskromnie powiem, że udało się 😉 Wyszło wyśmienite danie godne wielu powtórek.  Trochę czasu zajęło mi dopasowanie składników kolorystycznie, pamiętając o smaku i kolejności sąsiadowania. Szłam w swoich planach w kierunku tęczy, nietypowej tęczy.  W przepisie podałam  gramatury produktu łącznie z zalewą / (przełamane) na wagę właściwego produktu. Domyślam się, że zdziwi Was brak przypraw. Przypraw tu nie potrzeba, ponieważ np. musztarda lekko zaostrza sos, trochę kwasku, pieprzu, ziela i odrobinę cukru dodają składniki w marynatach. Mięsko swojskie jest  odpowiednio słone, imbir pikantny itd.


 Składniki:

  • 0,5 słoika majonezu
  • 0,5 opakowania (400 gramowego) gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 295 g słoiczka z zalewą /150 g samej cebulki konserwowej ( miałam perłową)
  • 320 g/160 g słoiczka selera z ananasem
  • typowa puszka kukurydzy
  • 0,5 słoika ( 490/290) marynowanej dyni w soku pomarańczowym ( może być inna)
  • 190/110 słoiczka imbiru do sushi
  • 4 szt. czerwonych marynowanych papryk pieczonych
  • 20-30 dag wędzonki, najlepiej swojskiej (szynka, polędwica…)
  • 1 typowa puszka czerwonej fasoli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, które są w zalewie odcedzić osobno na sitach, według kolejności układania ich warstwami; fasolę dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą ze szlamu, który tworzy. Paprykę pokroić w cienkie paski. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą.

Wędlinę pokroić w niewielka kostkę.  W szklanej salaterce układać składniki wg niżej podanej kolejności, smarując  poszczególne warstwy przygotowanym sosem:

  • cebulka
  • seler
  • kukurydza
  • dynia
  • imbir
  • papryka
  • wędzonka
  • czerwona fasola

Na fasoli namalować esy-floresy z sosu majonezowego 😉 Dobra jest po 2-3 godzinach.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *