Niedawno kolega zapytał mnie o przepis na tą sałatkę. Przepis już jakiś czas temu robił furorę, ale kiedy mi o nim przypomniano, postanowiłam go sobie odświeżyć, bo już daaawno go nie robiłam. I bardzo dobrze, bo smaczek jest bardzo ciekawy, ładnie wygląda, a sałatka nadaje się na wiele okoliczności, czy to urodziny, imieniny czy na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam 🙂
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 średnie ogórki kiszone ( ja dałam własne, z liściem winogrona)
- 1 świeża papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kapusta pekińska (jakiś 1 kg wagi)
- 1 torebka przyprawy „Gyros” ( 30 g)
- sok z pół cytryny
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 1, 5 łyżeczki soli do kapusty
- 1 łyżeczka pieprzu do posypania warstwy papryki
- ½ łyżeczki soli do posypania papryki i pora
- 10 cm białej części pora
- 2 łyżki oleju do smażenia piersi
Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę (jakiś 1×1 cm) i obsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju i posypane przyprawą „Gyros’ – całą paczką.
Por i paprykę pokroić w drobną kostkę i osobno posolić. Kapustę poszatkować, dodać sól i sok z cytryny, lekko wymieszać. Kukurydzę wymieszać ze śmietaną i majonezem, dodać troszkę soli i pieprzu. W salaterce szklanej układać warstwami: mięso, ogórki, papryka, por, kukurydza ze śmietaną i majonezem. Najlepsza na następny dzień i wtedy można składniki pomieszać.
Smacznegooo ! 🙂