Ryżowe ciasteczka z powidłami wiśniowymi

Już jakiś czas temu słyszałam o ciasteczkach ryżowych. Niedawno odnalazłam taki przepis w moich wycinkach gazetowych i musiałam go oczywiście wypróbować. I dobrze, bo okazały się superowe 😉 Robi się je szybko i prosto. Cudnie chrupią i są pyszniuchne 😉

dsc_0882

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego- 160 g ( na półce z produktami dla dzieci 😉 )
  • 1 kostka masła (250g)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy ( opakowania 8 g)
  • powidła wiśniowe – 1 słoiczek (dałam oczywiście te własnej roboty)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

dsc_0875Kleik ryżowy i masło wrzucić do miski i rękami wyrobić przez chwilę. Dodać jajka, cukier, sól, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Wszystko  zagnieść rękoma.

dsc_0876Z ciastka formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i zrobić na środku dołek. Do wgłębienia  włożyć łyżeczkę powideł wiśniowych.

dsc_0877 Piec w 180 st, w termoobiegu ( bo wychodzą 2 blachy) przez 18-20 minut, do zrumienienia.

dsc_0884

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *