Ryba pieczona w stylu greckim

     Czeeeeść 😊 Nie wiem jak u Was, ale u mnie na dworze  jest ohydnie, wstrętnie i ponuro. Siąpi, pada, wieje…☹ Gdzie ta wiosna ???!  Sobotnie plany na porządki w plenerze „spaliły na panewce”. A tak mi potrzeba tej energii z promieni słonecznych… No ale cóż…- będziemy za to gotować. No to muza na ful i lecimy 😉 Znów proponuję Wam rybkę, smaczną rybkę i zdrową rybkę. Niech Was nie zniechęci, że przepis trochę długi, ale naprawdę szybko się robi i uzyskujemy ciekawy smaczek.

DSC_0656

Składniki:

  • 350-400 g fileta z ryby morskiej ( u mnie był niewielki dorsz)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2- 3 łyżki posiekanego lubczyku

DSC_0647

DSC_0649

Zaprawa:

  • 2,5-3 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki roztopionego masła

Panierka:

  • 1/3szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki pieprzu czarnego

DSC_0650

Sposób przygotowania:

Składniki zaprawy wymieszać w miseczce. W osobnym naczyniu wymieszać składniki panierki. Filety podzielić każdy  na 3 części, maczać w zaprawie, a potem obtaczać w panierce. Smażyć krótko na oleju, aż się leciutko zarumienią. Układać w naczyniu żaroodpornym. Czosnek zetrzeć, połączyć z pozostałą zaprawą, polać rybę. Piec w 200 st. przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać lubczykiem.

DSC_0660

DSC_0668

DSC_0665

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge