Róże… jesienne i… kruche ;)

„Jesienne róże, róże smutne herbaciane
Jesienne róże są jak usta twe kochane
Drzewa w purpurze ostatni dają nam schron
A serca biją jak dzwon, na jeden ton”

Romantycznie  i sentymentalnie się robi – patrząc na moje ostatnie wpisy 🙂 Prawda, że ładny tekst ? Stary jak świat, śpiewał to Mieczysław Fogg i tak mi się ten tekst przypomniał, gdy robiłam dzisiejsze różyczki. Choć kiedy on rozbrzmiewał w rozgłośniach, ja byłam jeszcze malutką dziewczynką 😉 … albo może jeszcze nie było mnie na świecie… A jeżeli chodzi o przepis, to parę lat temu znalazłam go gdzieś w otchłani Internetu i bardzo mi się spodobał. Ciastka pięknie pachną wanilią i są super kruche.  Co Wy na to ?

dsc_0761

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru w a n i l i o w e g o – nie wanilinowego!

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto – bardzo ładnie się poddaje ;), włożyć do woreczka foliowego i na 1-1,5 godz.  do lodówki.  Takie schłodzone wyjąć i odkrawać po niedużym kawałku – tak mniej więcej, żeby wyszło 5 porcji. Chodzi o to, że łatwiej się ciasto wałkuje w mniejszej porcji i nie ogrzewa całości rękoma. Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, ale nie więcej i nie mniej. Szklanką należy wyciąć kółka i po cztery układać – tak, żeby nachodziły na siebie, mniej więcej w połowie – pokazałam to zdjęciu.

dsc_0747Od strony, gdzie czwarte kółko jest pod spodem zwinąć rulon i przeciąć go w połowie.

dsc_0748i przeciąć go w połowie. Na stronie przeciwnej do przecięcia, tam gdzie są zaokrąglone końce, delikatnie opuszkami palców  rozchylić płaty ciasta– tworząc płatki róży.

dsc_0749Ułożyć płatkami do góry, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

dsc_0750pieczenia i piec przez 20 min, w 170 st, do zrumienienia – można użyć termoobiegu.

dsc_0752

dsc_0754Można posypać cukrem pudrem.

dsc_0759

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *