Karnawałowo na moim blogu, no bo jakże inaczej. Proponuję prostą, ale smaczną i efektowną przekąskę do zimnego bufetu na przyjęcie w gronie rodziny czy przyjaciół. Oczywiście wersji masy serowej może być całe mnóstwo np. z orzechami, cebulką, pieprzem, kaparami itd. Spróbujcie zaszaleć z Waszą wyobraźnią, a goście będą zadowoleni.
Składniki:
- 300 g szynki w plastrach (5-6 dużych)- dałam wędzoną, gotowaną
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki gęstego, ostrego chrzanu (dałam ze słoiczka)
- 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej ( ładnie czerwonej)
Sposób przygotowania:
Mascarpone posolić i podzielić na pół, do dwóch do miseczek. Do jednej porcji dać czosnek i paprykę, a do drugiej chrzan. Dobrze wymieszać.
Masami posmarować plastry szynki. Rulony kroić ukośnie, podawać jako przekąskę na zimno.
Smacznegooo! 🙂