Roladki z szynki i smakowego mascarpone – na zimny bufet.

Karnawałowo na moim blogu, no bo jakże inaczej. Proponuję prostą, ale smaczną i efektowną przekąskę do zimnego bufetu na przyjęcie w gronie rodziny czy przyjaciół. Oczywiście wersji masy serowej może być całe mnóstwo np. z orzechami, cebulką, pieprzem, kaparami itd. Spróbujcie zaszaleć z Waszą wyobraźnią, a goście będą zadowoleni.

dsc_0308

Składniki:

  • 300 g szynki w plastrach (5-6 dużych)- dałam wędzoną, gotowaną
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki gęstego, ostrego chrzanu (dałam ze słoiczka)
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej ( ładnie czerwonej)

dsc_0303

Sposób przygotowania:

Mascarpone posolić i podzielić na pół, do dwóch  do miseczek. Do jednej porcji dać czosnek i paprykę, a do drugiej chrzan. Dobrze wymieszać.

dsc_0304 Masami posmarować plastry szynki. Rulony kroić ukośnie, podawać jako przekąskę na zimno.

dsc_0305

dsc_0310

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *