Rewelacyjne ciasteczka czekoladowe

Rozpływają się w ustach, super kruche, mocno czuje się kakao. Dla mnie pyszne i robione już wielokrotnie.  Doskonałe do przygotowania z dziećmi, bo ciasto jest tak elastyczne jak plastelina. Przepis podpatrzony u Nigelli.  Bardzo lubię jej programy, mam książkę.  Widać u niej tą miłość do gotowania i podżerania ;)… i doskonale ją rozumiem.

DSC_0375

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao w proszku
  • 300 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ociupinka soli

Polewa (smarowidło):

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 175 g cukru pudru
  • 60 ml wrzącej wody
  • cukier waniliowy

W misce utrzeć mikserem masło z cukrem.  W drugiej misce przygotować przesianą mąkę i kakao oraz dodać proszek,  sodę i sól. Do ucieranego masła dodawać powoli suche produkty.

DSC_0358

Na koniec zgnieść wszystko rękoma. Ciasto jest lepkie i elastyczne. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0360

Z tej proporcji wychodzi 0k. 25 ciastek – wszystko zależy, jakiej wielkości orzechy widzieliście ;). Piec 15 min w 170 st. Po upieczeniu są miękkie, więc ciężko je zdejmować z blachy , ale gdy przestygną są cudnie chrupiące. Posmarować polewą w jakiś wymyślny wzór i posypać posypką.

DSC_0361

Sposób przygotowania polewy:

Kakao, cukier puder i cukier waniliowy wrzucić do rondla i zalać wrzątkiem. Mieszać trzepaczką, aż składniki się rozpuszczą. Smarować ciastka.

DSC_0369

DSC_0374

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *