Dzień dobry, Kochani 😉 Mam nadzieję, że Wy również żyjecie przygotowaniami do świąt i albo już coś gotujecie, albo macie plany na potrawy wielkanocne albo szukacie czegoś ciekawego. Proponuję Wam kiełbaskę białą w przepysznym sosie na bazie ciemnego piwa. Odkryłam ten przepis w jakiejś starej mojej gazecie podczas przeglądania pomysłów wielkanocnych – co, jak już wcześniej pisałam, uwielbiam robić przed świętami. Z podanych składników uzyskałam lekko zawiesisty sos o kremowej konsystencji i smaku … , którego nie da się zapomnieć. Już wiem, że to jest danie, które na pewno powtórzę. Jeśli spróbujecie… przypuszczam, że też u Was zagości 😉
Składniki:
- 0,5 kg dobrej białej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka majeranku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 goździki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 szklanka ciemnego piwa ( dałam Fortunę ciemną)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kiełbasę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w plastry cebulę, przyprawy, cukier puder, sok z cytryny i gotować na malutkim ogniu pół godziny.
Na patelnię wrzucić masło, dodać mąkę i mieszając trzepaczką zrumienić na jasnozłoty kolor. Następnie rozprowadzić wywarem od gotowania kiełbasy – dalej używając trzepaczki. Kiełbasę podawać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
Smacznegooo! 🙂