Rewelacyjna biała kiełbasa w sosie polskim – idealna na Wielkanoc.

Dzień dobry, Kochani 😉 Mam nadzieję, że Wy również żyjecie przygotowaniami do świąt i albo już coś gotujecie, albo macie plany na potrawy wielkanocne albo szukacie czegoś ciekawego. Proponuję Wam kiełbaskę białą w przepysznym sosie na bazie ciemnego piwa. Odkryłam ten przepis w jakiejś starej mojej gazecie podczas przeglądania pomysłów wielkanocnych – co, jak już wcześniej pisałam, uwielbiam robić przed świętami. Z podanych składników uzyskałam lekko zawiesisty sos o kremowej konsystencji i smaku … , którego nie da się zapomnieć. Już wiem, że to jest danie, które na pewno powtórzę.  Jeśli spróbujecie… przypuszczam, że też u Was zagości 😉

DSC_0394

Składniki:

  • 0,5 kg dobrej białej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 szklanka ciemnego piwa ( dałam Fortunę ciemną)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

DSC_0382

Sposób przygotowania:

Kiełbasę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w plastry cebulę, przyprawy, cukier puder, sok z cytryny i gotować na malutkim ogniu pół godziny.

DSC_0383Na patelnię wrzucić masło, dodać mąkę i mieszając trzepaczką zrumienić na  jasnozłoty kolor. Następnie rozprowadzić wywarem od gotowania kiełbasy – dalej używając trzepaczki. Kiełbasę podawać polaną sosem lub ułożoną na sosie.

DSC_0399

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *