Hej? Dalej mamy śnieżną niedzielę. Świetny na takie pogody jest kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce. Smakiem powala na kolana, aromatem nęci… to mój kapuśniak, który robię od lat… pewnie z 30? Dopracowany prze te lata już na maxa. Prawdziwy staropolski posiłek, który urzeka smakami. Nie ma tu żadnego płukania kapusty, bo wyszłaby wodzianka. Zasmażka (ciul, że nie dietetyczna?)musi być no i mięcho koniecznie wędzone, nie jakieś pędzone kurczaczki.
Składniki:
- 40 dag wędzonych żeberek lub kości (udało mi się kupić takie kości, które miały mnóstwo mięsa, w sumie jak żeberka?)
- 60 dag kapusty kiszonej
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- 10 cm pora (biała i zielona część)
- 7 średnich ziemniaków
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cukru
Do zasmażki:
- 1 cebula
- 2 płaskie łyżki maki
- 1,5 szklanki wody
Użyłam do gotowania 4 – litrowego garnka (żeliwnego?)
Sposób przygotowania:
Kości włożyć do zimnej wody i gotować 1-1,5 godz. (w zależności jak mocno uwędzone). Marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera w paski, a pora i ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w krótsze paski. Po godzinie gotowania kości dodać warzywa i przyprawy. Gotować 10-15 min. i dodać kapustę.
Wyjąć kości i obrać je z mięsa. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Przygotować zasmażkę: pokrojoną w kostkę cebulę lekko zrumienić na oleju, zasypać mąką, wymieszać, dolać zimnej wody i znów wymieszać – wyjdzie gładka, lśniąca masa, którą należy rozmieszać w gotującej się wodzie.
Smacznegooo! 🙂
4 komentarze
Kapuśniak pierwsza liga polecam z całego serca
Hejka:) Bardzo dziękuję za tak miły komentarz 🙂
idealny na zimny dzień!
Dzień dobry 🙂 Dokładnie tak. I przyjemność w smaku i jeszcze ogrzeje 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂